R

Vakkundige tuinaanleg

R

Geheel naar uw wens

R

Gedegen advies en service!

Een groene toekomst begint bij jezelf

Door rekening te houden met de inrichting van je tuin, zorg je ervoor dat er verschillende insecten, vogels en andere kleine dieren in je tuin op bezoek kunnen komen. Belangrijk hiervoor is dat er voor deze insecten en dieren voedsel te vinden is: vruchten, nectar, wormen etc.
Ook is het van belang dat er in de tuin voldoende schuil en nestel gelegenheid is voor deze bezoekers.

Ecologisch

Naar ecologisch tuinieren vertaald kunt u uw tuin ontwerpen die niet alleen mooi en nuttig is voor uzelf, maar ook voor andere organismen. Het doel van biologisch tuinieren is dat u samenwerkt met de natuur. Samenwerken betekent dat u gebruik maakt van de natuurlijke processen. Voorbeelden van een samenwerking zijn; Door gebruik te maken van een mulchlaag in de tuin zorgen we voor een extra beschermende laag, zowel in de winter als in de zomer. En hemelwater in de tuin gebruiken en niet laten weglopen naar het riool.  

Door een tuin af te stemmen op de omgeving en zo variabel mogelijk in te richten, krijgt u gezonde planten en een zo groot mogelijk aantal soorten aan organismen in de tuin. De natuurlijke variatie aan soorten houdt de tuin stabiel waardoor u geen gif en kunstmest hoeft te gebruiken.

Groene daken

Door het aanleggen van groene daken zorgen we ervoor dat we het straat beeld kunnen verfraaien. Ook draagt het bij aan een beter milieu. Het draagt bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot in de lucht en geeft insecten meer ruimte en nectar zodat we het natuurlijk proces en gebruik van insecten kunnen optimaliseren.

Permacultuur

Steeds vaker maken we gebruik van elementen uit de permacultuur.
Deze beginnen vaak al bij het ontwerp van de tuin.
Hierin zijn een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden, hieronder een toelichting;

 1. Zon, water en wind
  Zon en water zijn energie voor alle planten. Hoe meer energie, hoe meer planten er zijn en hoe meer organismen hierop afkomen die de planten (of elkaar) eten.
 2. Gelaagdheden onder de grond
  Niet alleen boven de grond heb je verschillende lagen, ook het wortelgestel onder de grond kan gebruik maken van meerdere begroeiingslagen. Een hoge boom haalt zijn water en voeding bijvoorbeeld uit diepere grondlagen dan een heester, terwijl gras nog oppervlakkiger wortelt. Hierdoor concurreren planten minder met elkaar, maak je optimaal gebruik van een stuk grond en raakt de grond minder snel uitgeput
 3. Geen gesleep
  In de permacultuur dek je de bodem af met een mulchlaag. Deze kan bestaan uit dood organisch materiaal zoals boomschors, bladeren of geplukt onkruid (haal de bloemen eruit), maar ook uit levende, bodem bedekkende Door het afdekken van de bovenlaag heb je minder last van onkruid, houdt de bodem beter vocht vast en ben je al een deel van het groenafval kwijt. Een deel van het groenafval dat je normaal gesproken naar de composthoopbrengt, blijft zo in de tuin.
 4. Alles meerdere functies
  In de permacultuur heeft alles meerdere functies, bij voorkeur minimaal drie. Door bij elk organisme stil te staan bij de voordelen krijg je een efficiënt systeem en kun je biologisch tuinieren. Een voorbeeld is een bessenstruik als tuinomheining. Het doel is beschutting, maar je kunt er ook van oogsten. Ook vinden de vogels er hun schuilplek en fungeert de haag als windkering voor andere planten. Zou je bijvoorbeeld voor een houten schutting kiezen, dan profiteerde je maar van twee van de vier voordelen. Planten kunnen ook voordelen hebben ten opzichte van elkaar, het zogenoemde companion planting. Tenslotte zijn er nog planten die iets bijdragen aan de grond, de zogenoemde groenbemesters. Ze geven stikstof af aan de grond waardoor de grond verbetert.

Contactgegevens

Zwarte Berk 18
4881XN Zundert

T: 06 304 261 67
E: info@hereijgers-eco-tuinen.nl